wie is online

We hebben 44 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Huisdieren, goed voor hart en nieren

Afdrukken E-mail

Laatst las ik een curieus artikel in het julinummer van het tijdschrift "Das Aquarium". Vrij vertaald gaat het als volgt:

"Als je een hond hebt en je houdt er van, ga je er vaak mee op stap. Het beestje is letterlijk uitgelaten en jij snuift frisse lucht en je bevordert je bloedsomloop.

Maar niet alleen wandelen met je hond is goed voor je tikker en bevordert de circulatie; ook andere huisdieren hebben een gunstige invloed op je gestel. De Amerikaanse professor Aaron Katcher stelde vast dat hartpatiënten hun bloeddruk daalt als ze een dier aaien of als ze naar vissen kijken. Het knuffelen van een huisdier of het kijken naar een aquarium, maakt dat zij zich stukken beter voelen. Als bij wonder daalt hun polsslag, zakt hun bloeddruk en neemt hun cholesterolgehalte af. Welvaartziektes zoals hartproblemen, bloedcirculatiestoornissen en arteriosclerose kunnen mede hierdoor vermeden worden.

Een experiment, geleid door wetenschapster Erika Friedman, bevestigt de antistress - invloed van huisdieren. Schoolkinderen tussen 9 en 16 jaar moesten voor een klein publiek voorlezen uit een boek. Zij stelde vast dat als er ook een hond in de zaal zat, de kinderen zich ontspanden en zowel hun polsslag als hun bloeddruk daalde (als er geen kat in de zaal zat gebeurde er natuurlijk helemaal niets).

De heilzame werking van huisdieren op het hart en de bloedsomloop van mensen werd ook vastgesteld bij herstellende infarctpatiënten. Studies hebben niet alleen aangetoond dat patiënten met een huisdier veel betere overlevingskansen hebben dan zieken zonder huisdier, maar dat ze ook duidelijk langer leven."

Mijn conclusie is dan ook rap getrokken:

Als je lang wil leven

Schaf je dan een hond aan, die je kan aaien en waarmee je vaak naar buiten moet. Een kleine windhond schijnt mij, op dit ogenblik, het meest aangewezen

Lees dan voor dat beest regelmatig voor uit ons maandblad

Kijk dan, met je toch al te hoge bloeddruk, in godsnaam niet naar je veralgde bak, maar blader liever bedachtzaam in een degelijk geïllustreerd boek over tropische vissen

Als je jong wilt sterven

Moet je absoluut met je kleine windhond naar een aquariumtentoonstelling trekken, hem daar gaan aaien en hem tegelijkertijd voorlezen uit het programmaboekje, dat je aan de ingang hebt gekregen. Voor je het goed beseft schiet je bloeddruk zo hard naar beneden dat je er, bij manier van spreken, voor je leven lang een hartinfarct aan overhoudt.

Karel Fondu
De Siervis Leuven