wie is online

We hebben 39 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Prikken of slikken?

Afdrukken E-mail

Dat is de cruciale vraag, die je dokter je in de toekomst zal stellen als je moet gevaccineerd worden tegen hepatitis B. Als je kiest voor het slikken, zal hij je een voorschrift maken voor 10 of meer Brachydanio rerio species. De apothekeres zal, zonder verpinken, de visjes vangen en ze keurig in een steriel zakje doen. Thuisgekomen kan je ze levend doorspoelen met een glas ijsgekoelde Chablis of je kan ze ook rauw consumeren op een bedje van sla, opgefleurd met een toefje tartaar.

In Singapore (waar anders?) hebben wetenschappers van de National University of Singapore een genetisch gewijzigde zebra gekweekt, die in zijn spieren entstof produceert tegen hepatitis B. Deze genetische manipulatie, zou men ook kunnen toepassen op grotere consumptievissen zoals de zalm. Volgens professor Gong Zhiyan zal, in de toekomst, het toedienen van een vaccin gebeuren via het eten van een portie rauwe vis en zal het pijnlijke spuitje verwezen worden naar de prullenmand.

De volgende stap in het onderzoek zal eruit bestaan de entstof, die uit vissen gewonnen wordt, toe te dienen aan proefdieren, die vooraf met hepatitis B besmet zijn.

In tegenstelling tot mislukte proeven, die eerder uitgevoerd werden op planten en dieren, produceert de zebrabarbeel grote hoeveelheden proteïne. Men gaat er van uit dat één kilo visspieren, 27 gram entstof zou bevatten. Deze eetbare entstof zou dan ook kunnen vermengd worden met het voedsel van vee en vissen.

Gong Zhiyan verklaarde aan The Strait Times, dat de aanmaak van entstof uit vissen veel goedkoper is, dan alle andere nu gangbare procédés. Er bestaat ook geen gevaar, dat de zo verkregen entstof, ziektes zou overdragen op de mens. Dit gevaar bestaat wel, als men entstof laat aanmaken door koeien of andere zoogdieren.

"Tot nu toe kunnen we nog niet exact inschatten hoeveel rauwe vis je dient op te eten om een goed gedoseerde inenting te verkrijgen" zegt Gong, "maar op grond van het hoge proteïnegehalte zullen het zeker geen grote hoeveelheden zijn."

Weet je wat ik nu zo fascinerend vind? Je haalt, op doktersvoorschrift wel te verstaan, bij je apotheker 10 of misschien wel 20 zebra’s. Je zet ze thuis doodleuk in je aquarium en wat het strafste is: ze worden nog terugbetaald door het ziekenfonds. Zeg nu eerlijk, wat kan een mens nog meer verlangen?

Laat je onderzoek maar vooruit gaan, Gong Zhiyan, want zo een schooltje ziekenfondszebra’s zie ik best wel zitten!

Karel Fondu,
De Siervis Leuven