wie is online

We hebben 37 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Tropische vissen

Afdrukken E-mail

Vele van onze clubleden zullen in hun vuistje lachen, tropische vissen…

Het opmerkelijke is dat wij als clubleden allen iets gemeen hebben: we hebben allemaal een aquarium of meerdere waarin we de natuur zo goed mogelijk proberen na te bootsen en wij hebben vissen die ons iets bieden op gebied van verzorgen en kweken.

 

Eerst en vooral moet ge weten wie dit artikel geschreven heeft. Mijn naam is Roger Meulemans. Ik ben niet meer van de jongste en heb reeds vele jaren clubleven achter me. Vissen verzorgen en kweken is en blijft dikwijls een raadsel. Hoe vaak hoort ge niet zeggen: "Ik heb schimmel", of "Mijn planten doen het niet zo goed" en "De vissen hebben iets". Ik moet zeggen dat de ondervinding de beste leerschool is. Niettegenstaande dat hebben de vissen mijn leven niet beheerst. Ik heb ook kanarievogels gekweekt en was ooit Belgisch kampioen. Het is maar hoe je het bekijkt: de inzet en het volharden om iets te bereiken ligt aan jezelf.

Vroeger was het geen lachertje wanneer we gingen tentoonstellen: de bakken waren in ijzer en we moesten alles zelf maken.

Ik ga u iets vertellen: het is niet alleen het aquarium, de vissen en de planten die de mensen lokken, ook het presenteren telt mee. Ik stelde eens voor aan het bestuur om iets te maken dat indruk zou maken. Het voorstel werd met de nodige twijfels goedgekeurd. Ik haalde twee zeer grote houten platen en schilderde (ik ben ook een beetje kunstschilder) op elke plaat een grote maanvis. Daarna maakten we een gat in zijn buik, plaatsten er een aquarium achter waarin we jonge maanvisjes lieten zwemmen. Die twee grote platen met aquarium werden dan aan de ingang geplaatst en hadden groot succes. De mensen vertelden het verder en we konden het aantal bezoekers bijna niet meester. Ik wil maar aantonen, met een beetje fantasie kan zelfs het onmogelijke waar gemaakt worden.

Zal ik jullie nu eens vertellen beste leden hoe ge vroeger, meer dan een halve eeuw geleden, een visje kon houden, laat staan kon kweken?

Het grootste probleem was de temperatuur. Ge gaat het niet geloven… toen verwarmden wij met petroleum. Ik deed daar mottenbollen of iets anders bij tegen de slechte geur. Op zekere hoogte bevestigde ik een plaat met lampjes eronder die je kon regelen, kwestie rekening te houden met de hoogte van het vlammetje. In mijn badkamer (ik had toen nog geen bad) stond er een installatie met verschillende glazen accubakken; mijn aquariums. Zelfs mijn gezelschapsbak was een hele grote accubak met een plaat eronder en een grote petroleumlamp om de verwarming te verzekeren. Filteren was geen probleem. Je nam een grote glazen bokaal, vulde hem met speciale watten, in het midden plaatste je een buis met daarin een luchtdarm en de luchtpomp deed het hele spul functioneren.

We kunnen hier een heel boek over schrijven, maar wat ik wil aantonen is het volgende: in die dagen moest ge uw plan trekken met eenvoudige middelen.

Weet ge welke visjes die ik het eerste kweekte? Guppy’s. Na vele jaren heb ik ook eens Cichliden gekweekt. Dat was toen nog heel moeilijk. Mijn ervaring heeft ook hier geholpen om positieve resultaten te bekomen.

Hier sluit ik af. Later schrijf ik nog wel eens iets anders over de vele soorten tropische vissen die ik ooit gehouden heb.

Meulemans Roger,

De Siervis Leuven