wie is online

We hebben 52 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Ik ben inderdaad verslaafd

Afdrukken E-mail

Verslaafd?

Ik zie u al zeer verwonderd opkijken en u zich afvragen: “Maar Dany toch, wij wisten echt niet dat ge aan een verslaving leed”.

Nochtans ik moet het moedig toegeven, ... ik lijd aan het syndroom van “Aquarodiphyton Perpetuon” zijnde de onweerstaanbare drang om steeds maar weer aquariumvisjes te willen blijven houden en er mee te kweken. Noch dokters noch psychiaters of psychologen konden mij tot nu toe helpen. Zelfs het toetreden tot verschillende aquariumverenigingen leidde tot geen verbetering; in tegendeel zelfs! U zal dan ook begrijpen dat dit artikel in feite een verkapte vorm van hulp zoeken is.

Hoe is het eigenlijk begonnen?

 

Ik denk dat ik een jaar of 6 moet geweest zijn toen ik met mijn oom naar het verre Koksijde moest gaan waar op de plaatselijke luchtmachtbasis een soort happening plaats vond waar de diverse militairen hun hobby’s tentoonstelden. De meeste hobby’s die zij in hun vrije tijd beoefenden kan ik mij zelfs niet herinneren. Ik ben niet zeker maar ik dacht dat er ook een groep aan buikdansen deed... maar heel zeker ben ik daar uiteindelijk niet meer van.

Wat mij het meest opviel en mij zelfs intrigeerde waren een aantal aquaria waarin tientallen, ja misschien wel honderden kleine blauwe visjes rondzwommen, die later bekeken toch geen neon’s bleken te zijn maar wel de Chinese Danio of Tanichthys albonubes. Het ging om een zwerm nakweekdiertjes die ongeveer één cm tot anderhalve cm groot waren en die slechts één kleur hadden, namelijk een fluoriscerend blauw met een heel fijn streepje rood eronder. Dit schouwspel heeft mij zo beïnvloed dat ik verder geen enkele interesse meer had, noch in het buikdansen noch in de vliegtuigshow die desondanks toch zeer spectaculair bleek te zijn.

U heeft al lang de link gelegd: mijn eerste aquarium zou een kopie moeten worden van de bakken die ik op de luchtmachtbasis van Koksijde had gezien. En zo geschiedde het. De Chinese Danio of ook wel minachtend de Neon van de arme mens genoemd is in feite een prachtig aquariumvisje dat heel waarschijnlijk als de gemakkelijkste te houden vis mag beschouwd worden. We moeten het niet laten dit visje te houden omwille van de elektriciteitskosten voor de verwarming, want onze Chinese Danio is te houden bij een temperatuur tussen de 16 en 26°C. Het is zelfs zo dat tijdelijk extreme temperaturen, gaande van 4 tot 33°C, gemakkelijk overleefd worden, hetgeen er mij onmiddellijk doet op wijzen dat deze vissen in de zomerperiode uitstekend gedijen in een buitenvijvertje.

Zet ze echter niet bij uw Koi’s! U wint wat centjes aan koikorrels maar heeft uiteraard binnen afzienbare tijd geen enkel Chinees Daniootje meer die, met hun 3,5 à 4 cm, helaas geen verhaal hebben tegen deze sierkarpers.

Men kan bijvoorbeeld wel een apart vijvertje maken en daar een groepje, afhankelijk van het volume van de vijver, van een vijftigtal à honderd Chinese Daniootjes in plaatsen. Zij zullen zonder enig probleem zorgen voor talrijk nageslacht dat in deze omstandigheden dan ook snel zal uitgroeien tot waardevolle kopijen van de ouders. Het tussenstadium, zijnde de leeftijd tussen 3 weken en ongeveer 1,5 maand is de periode waarop de Chinese Danio het mooist is. Hij lijkt dan sprekend op de jonge Paracheirodon simulans of de blauwe neon, met dit verschil echter dat hij haast helemaal blauw is. Het is een prachtig zicht, zowel bij de kweek in een normaal binnenaquarium als buiten in uw vijvertje, een zwerm van deze blauwe juweeltjes te zien rondzwemmen.

Maar zoals alle mooie liedjes … duurt deze schoonheid ook hier niet eeuwig, want zodra ze min of meer geslachtrijp gaan worden mindert de intensiteit van de blauwe streep zienderogen en krijgen ze uiteindelijk hun ‘normale kleur en tekening’ van hun volwassen ouders.

Wij weten dus dat voor het houden en voor de kweek geen hoge temperaturen nodig zijn. Ik kweekte ze al op een temperatuur van 20°C.

Maar de critici onder u zullen zich waarschijnlijk de vraag stellen: “Allemaal goed en wel, maar hoeveel jongen worden er groot van een legsel?”

Het zijn er een honderd- tot honderdvijftig tal.

Zoals bij de meeste karperachtigen zou ook deze soort normaal gesproken de eieren en de jongen moeten opeten.

Brute pech! Normaal gesproken zijn het geen ei-rovers en ik heb meermaals meegemaakt dat beide ouders samen met jongen rondzwommen, die absoluut ongemoeid werden gelaten. Ik sluit uiteraard niet uit dat er hier of daar eentje zal dienen als borrelhapje, doch in de regel zijn het zeker geen ei-rovers of kannibalen die hun eigen kroost verorberen. De geboortebeperking wordt bij hen blijkbaar op een andere manier geregeld.

Hoera!!!

Bent u nu nog niet overtuigd om een kweek te wagen van deze juweeltjes?

Dan zal ik trachten nog meer te overtuigen door te bevestigen dat zij ook qua voedsel niet moeilijk zijn. Ze eten zowel droogvoer als allerlei diepvriesvoer, en uitaard ook levend voedsel voor zover het niet te groot is en het door hun relatief kleine bekje kan gaan. Ik zou dan ook opletten met het geven van witte muggenlarven die toch te groot zijn en uiteindelijk zullen rondzwermen in het water met alle gevolgen van dien.

Nog steeds niet overtuigd?

Wel voor de kostprijs moet u het ook niet laten want het is een van de goedkoopste aquariumvisjes die momenteel aangeboden worden.

Voor de harde kern van jullie wil ik er nog op wijzen dat het geslacht Tanichthys nog een tweede vorm heeft, namelijk Tanichthys lini. Het staat echter nog steeds niet voor 100% vast dat het al dan niet om twee verschillende soorten gaat. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een mutant die in deze lijn is verder gekweekt. Sinds een paar jaar is er wel een volledig nieuwe vorm op de markt verschenen namelijk de Tanichthys micagemmae die in Vietnam zou gevonden zijn.

Conclusie: laat ons ophouden met het houden van kweekgedrochten zoals alle ballonvormen van tropische vissen of de kunstmatig gesluierde variëteiten van Cichliden en Corydoras soorten.

Laat ons één van onze eerste aquariumvisjes terug in ere brengen en waag u aan een gegarandeerd succesvolle kweek van de Chinese Danio. Ik ben ervan overtuigd dat binnen een paar maand de aquariumclub bakjes te weinig zal hebben om de kweekresultaten van de Chinese Danio te huisvesten.

Dat hoop ik althans!

Dany Dehandschutter,
De Siervis Leuven.