wie is online

We hebben 46 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Atelopus zeteki, uitgestorven in de natuur?

Afdrukken E-mail

De Atelopus zeteki of Gouden kikker is endemisch in Panama, meer bepaald in de provincies Coclé en Panama op een hoogte tussen 335 en 1300 meter. Deze kikker wordt sinds 2006 geklasseerd als "Critically Endangered" omdat een drastische terugval in de populaties, geschat op meer dan 80% in de laatste 10 jaar werd vastgesteld.

Deze species was redelijk verbreid op een aantal plaatsen en werd er tot 2005 regelmatig opgemerkt. Tegenover waarnemingen in 1980 worden noordelijk van El Copé nog slechts zelden exemplaren aangetroffen; de soort is praktisch onvindbaar op Cerro Campana en reeds 40 jaar uitgestorven in de El Valle de Anton regio.

De laatste jaren zijn de populaties drastisch teruggevallen ten gevolge van chytridiomycosis, een schimmelinfectie die de amfibieënwereld teistert. Het is een ware epidemie die van West naar Oost doorheen Panama trekt. Hiernaast is de ontbossing van hun habitat ten behoeve van de landbouw en algemene infrastructuurwerken en de massale vangsten ten behoeve van dierenhandel eveneens een bedreiging voor de soort.

De kikker is in Panama beschermd bij wet. Een suksesvol kweekprogramma, gespreid over verschillende dierentuinen werd opgezet, maar met de re-introductie van deze species in de natuur wordt gewacht tot de bestaande bedreigingen onder controle zijn.

Een populatie wordt momenteel gehouden in het El Valle Amphibian Conservation Center in Panama. Dit centrum herbergt verschillende kikkersoorten die met uitsterven bedreigd zijn.

Hopelijk slagen we erin dit prachtige diertje te redden en vroeg of laat terug in de natuur uit te zetten.

Roger Veltens,
De Siervis Leuven