wie is online

We hebben 4 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Kikkergenoegens

Afdrukken E-mail

Afgelopen zomer had ik het genoegen om een groene kikker op bezoek te hebben in mijn terrasvijver. Ofschoon deze slechts 2,5 bij 2 is, en slechts 60cm diep had de kikker het kennelijk naar z’n zin tussen de irissen en lelies. In het begin was ik aangenaam verrast met deze toch wel vrij zeldzame vijverbezoeker, maar het genoegen zou niet lang duren. Naarmate de nachten zwoeler werden, ontwaakte ook het liefdesinstinct in de groene kikker, en ja, het was een mannetje. Dit betekende dus gekwaak. Niet zo erg, zal U denken. Wel, dit is inderdaad juist, totdat U met open ramen slaapt. Ofschoon hij zich ‘s nachts vrij kalm hield, moest het er natuurlijk eens van komen, dat hij z’n muzikale talenten ook in het midden van de nacht ontplooide.

Tijdens een zwoele nacht rond halftwee begon een hels concert. Wie ooit al eens onder zijn openstaand slaapkamervenster een kikkerconcert aanhoorde weet wel wat ik bedoel. Het was onmogelijk om dit te negeren, laat staan te slapen. Rond twee uur zat ik op mijn "kookpunt", en stormde m’n bed uit om "dat manneke ‘ns mores te leren". Gewapend met emmer en schepnet, en een zwakke verlichting ging ik op kikkerjacht! Ik was van plan om hem te vangen, en te verhuizen naar een vijver wat verderop. Maar aangezien de vijver goed begroeid was met water- en oeverplanten was het onmogelijk om hem te vangen. Voordurend dook hij weg, om 5 à 10 minuten later terug op te duiken en een (spottend?) gekwaak te laten horen. Om drie uur hield ik het voor gezien en gaf m’n nederlaag toe. De ganse zomer is hij gebleven, al heeft hij ‘s nachts nooit meer zo luid gekwaakt als die éne bewuste nacht (die indruk had ik althans).

Moraal van het verhaal: alvorens (buitenlandse) kikkers aan te kopen, vergewis U er goed van dat ze niet in het bezit zijn van een 200 Watt versterker (het is echt niet alleen de beruchte Amerikaanse brulkikker), of U zou ook wel eens op kikerjacht moeten. En tenzij U bereid bent uw halve vijver af te breken, of U zou veel geluk moeten hebben met een gelukkige "zwaai" met uw net, is het buitengewoon moeilijk om ze terug te vangen.

Willems Marc, De Siervis Leuven