wie is online
Login/Registreren
Polls
Welk type lezing wil je liefst bijwonen
Aantal stemmen: 27
Een vijver aanleggen in de zomer... kan dat?
De meeste mensen denken dat een vijver alleen maar in de lente mag beplant worden. Een vijver die later in het jaar wordt aangelegd zou nooit meer in orde komen, zou altijd veralgen... Waterlelies geplant na 15 mei zouden niet bloeien.
Uit eigen ervaring en gesprekken met andere vijvermaniakken weet ik dat dit een fabeltje is. Waterplanten mag men gedurende het hele groeiseizoen verplanten, met andere woorden van maart tot half oktober.
Vijverfolie mag bovendien niet geplaatst worden beneden de 15°C, omdat hij dan niet flexibel genoeg is en gemakkelijk beschadigd raakt. Zeg nu zelf, hoeveel dagen zouden er in april zijn die deze temperatuur halen? Het in de zomer aanleggen van een vijver is bovendien veel aangenamer voor jezelf vanwege het betere weer en de vakantiestemming. Neem je tijd en lever liever goed dan half werk.
Aan een goed geplande en uitgevoerde vijver zal je nog jarenlang plezier beleven.
Het beplanten van een vijver in voor- of nazomer heeft vele voordelen:
Zuurstofplanten zijn in de lente schandalig duur om de eenvoudige reden dat er veel vraag naar is en er weinig voorhanden zijn. In de zomer zal een bevriend vijverliefhebber je zeker een hele emmer (of een kruiwagen) zuurstofplanten bezorgen. Zo ga je dan op een optimale manier van start. In de lente koopt men wat scheuten, in de zomer ziet men tenminste wat men koopt. Veel planten hebben hun volle wasdom bereikt en staan in bloei. Dit is zeker belangrijk voor irissen en waterlelies die in veel variëteiten bestaan.
Men koopt in de zomer tenminste geen kat in de zak. Planten moeten in de zomer in volle groei zijn. Planten die nu bij de handelaar aan het wegkwijnen zijn of rot zijn, zouden het waarschijnlijk ook in je splinternieuwe vijver niet goed gedaan hebben indien je ze in de lente had gekocht. Het zijn vaak heel dure, zwakkere soorten die niet direct geschikt zijn voor een beginneling (bijv. goudknots, paarse waterlelie). Of het zijn soorten die men niet in een klein potje zou mogen planten (bijv. slangewortel, snoekkruid, waterdrieblad). Deze moeten om te groeien absoluut met hun wortelstokken kunnen rondkruipen. In een (steeds veel te klein) potje gedrongen, treuren ze. Soms duurt het een jaar om van deze mishandelingen te bekomen. Dergelijke planten koopt men los, ergens bij een liefhebber. Let er wel op dat ze vers zijn (witte wortels) en transporteer ze in wat water. Zeven à veertien dagen na het planten zullen deze zich vaak al hebben vermenigvuldigd. Wat een contrast met een plantje uit een potje. Van juli tot half augustus kan felle zon een praktisch bezwaar zijn tegen het beplanten van een vijver. Dan kunnen pas verplaatste moerasgewassen er enkele dagen wat verlept uit zien. Maak je echter geen zorgen, het is geen ramp.
Help je planten wel even de slag van het verplanten te boven komen. Plant als het kan op een bewolkte of regenachtige dag en liefst tegen de avond. Bezorg je planten de eerste dagen wat schaduw met bijvoorbeeld een latjesraam en benevel ze nu en dan. Weldra staan ze er weer fris bij. Wist je dat men pas gepote zuurstofplanten van schaduw kan voorzien? Gebruik hiervoor driepuntig kroos of nog beter het watervorkje (jawel, Riccia uit het aquarium). Deze beide plantjes drijven net onder het wateroppervlak en filteren het zonlicht zodat algen geen kans krijgen. Wanneer de zuurstofplanten goed aangeslagen zijn is hun taak volbracht. Dan zijn voornoemde drijfplantjes vrij gemakkelijk met een netje te verwijderen.
Veel succes!
Met dank aan Guido Lurquin