wie is online

We hebben 15 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 8.3%
Aquariumplanten - 20.8%
Gezelschapsvissen - 33.3%
Cichliden - 33.3%
Vijver - 4.2%

Aantal stemmen: 24
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: mei 10, 2017

Vergadering 14 mei 2010

Afdrukken E-mail

Verslag vergadering 14 mei 2010
 
Aquarianen die al wat langer en intenser met de aquaristiek bezig zijn zullen zich ongetwijfeld nog Dany Dehandtschutter, lid van onze club,  herinneren. Dany heeft veel vissen gehouden, bestudeerd, gekweekt en  grootgebracht.  Jaren terug was hij dé man die zich toelegde op het houden van killi’s, dwergcichliden en pijlgifkikkers. 
Sinds een tweetal  jaar  is er in de aquaristiek  een nieuwe rage ontstaan: het houden van garnaaltjes.
En ook onze Dany ging zich hiermee intenser bezighouden.
Hierdoor  is hij er veel van te weten gekomen en heeft hij er een voordracht over gemaakt:

“Garnalen, een nieuwe uitdaging.”

Hiermee was hij onze gastspreker op de meivergadering.
 
Er bestaan vele soorten zoetwatergarnalen, die voorkomen in subtropische en tropische, maar ook in koude wateren. Een klein deel hiervan wordt als huisdier gehouden. Vooral dwerggarnalen (Caridina- en Neocaridina-soorten) zijn erg populair. Voorbeelden zijn de veel gehouden Japanse garnaal (Caridina japonica), maar ook de vuurgarnaal, hommelgarnaal, tijgergarnaal en de bijengarnaal. Dit zijn kleine garnalen van twee tot vier centimeter lang. Er zijn al heel veel soorten beschreven, maar bijna dagelijks worden er nog nieuwe ontdekkingen gedaan.
 
Zoals het meestal met iets nieuws het geval is, durft dat al eens tegen te slagen en wordt er (te) vlug geconcludeerd dat “dat nogal moeilijk is”. Volgens Dany zijn de meeste soorten zeer gemakkelijk te houden, maar komt de tegenslag meestal omdat men slechte of onvolledige info heeft gekregen.
De aquariumindustrie is op het houden van garnaaltjes ook gaan inspelen en zij brachten het “Nano-aquarium” met  allerlei attributen  op de markt. 
Het “Nano-aquariuma”  is een heel mooi product, maar als je kleine aquariumekes hebt kan je die evengoed gebruiken voor het houden van garnaaltjes.
Aan de hand van enkele beelden van garnaalbiotopen en aquaria met cristal red garnaaltjes legde Dany uit hoe we deze diertjes best kunnen houden. 
Omdat zij vooral algen en plantafval eten gebruik je best fijn zand. De meest courante soorten verdragen gewoon water met een pH van 7 en een Dh van rond de 10°.
Als beplanting  zijn de fijnere  en kleinere plantensoorten, zoals naaldgras, kleine Vallisneria en Crypto’s, Javamos, Cabomba  aan te bevelen. Het lievelingsplantje van de garnaaltjes is Riccardia chamedryfolia, een mossoort die in het Nederlands “gewoon moerasvorkje” noemt.
Als filtering moet je daar geen Eheim met een capaciteit van 600 liter per uur gaan inzetten. Omdat het meestal om kleine diertjes gaat, produceren die weinig afval en volstaat een bodemfiltertje of een gewoon sponsfilterjte dat voor lichte watercirculatie zorgt.  
De temperatuur mag iets lager zijn dan in een traditioneel aquarium. Met 20°C of iets er onder zit je goed. De temperatuur af en toe met enkele graden verhogen zal het kweken bevorderen. 
Het geslachtsonderscheid: het vrouwtje is van het mannetje te onderscheiden doordat ze, op het moment dat ze eitjes gaat afleggen, een “eivlek” op de rug gaat vertonen. Wanneer het vrouwtje geen eitjes opheeft en/of geen eivlek vertoont is het zéér, zéér, zéér moeilijk het geslachtsonderscheid te bepalen.
De eitjes zijn zo klein dat je de eerste dag(en) er zeker geen zal zien.  Na een paar dagen kan je misschien héél kleine zwarte puntjes zien.  Dat zijn de oogjes van de garnaaltjes. Soms wordt wel eens gevraagd of je garnaaltjes bij andere vissen kan houden. Dat kan natuurlijk, MAAR je moet geen garnaaltje van een cm bij een grote Scalare of Barbus gaan zetten. Die beestjes gaan dan denken dat ze die dag van hun baasje een extraatje krijgen. Kleine garnaaltjes kunnen bij kleine visjes zoals kleine Nannostomussoorten of neons. Besef wel dat je weinig of geen jonge garnaaltjes zal hebben als je ze bij andere, zelfs kleine, visjes zet. Er bestaan natuurlijk ook grotere garnalen. Die kan je dan wel bij iets grotere vissen zetten. Maar wil je veilig spelen en ten volle van de beestjes genieten hou ze dan in een apart bakje.  
 
Na de algemene bespreking werd er overgegaan naar de beschrijving van een aantal soorten.
 
Caridina japonica
Dit is de “algengarnaal”. Deze werd vroeger massaal verkocht omdat hij een grote algeneter is. Maar de meeste mensen beseffen niet dat zo’n kleine beestjes  je aquarium niet algenvrij kunnen krijgen, maar ja,  van een Aymonieri denkt men ook dat die de ruiten “kuist”. 
Caridina babaulti geel
Bereikt een lengte van max 4 cm, is heel  mooi  van kleur, is zeer actief (steeds op zoek naar eten). Een goedkoop garnaaltje voor de beginner. Van deze soort bestaat er nog de blauwe, rode, oranje en de prachtige groene kleurvariëteit. 
Caridina species
Eén van de vele onbeschreven soorten, waarvan er  veel kruisingen bestaan. 
Caridina sp. tijgerblauw
Heel mooi maar ook duur. In de handel wordt hiervoor gewoonlijk rond de 60 à 70 euro gevraagd.
Caridina tijger zwart
Dit is een echt pikzwarte garnaal, maar als je hem wil zul je er gemakkelijk 100 euro moeten voor neertellen.
Neocaridina 
Is een volledig doorzichtige soort. Bij de vrouwtjes kan je de eitjes zien zitten. Kweekt zeer gemakkelijk.
Caridina sp. palmata (marmergarnaal)
Behoort tot een kleinere groep van garnalen. Door hun kleine pigmenten vertonen ze marmerachtige tekeningen en kleuren (vandaar hun naam) waardoor je zelden 2 dezelfde exemplaren zal vinden.
Caridina sertriptris
Lijkt op de C. palmata waadoor hij er soms mee verward wordt.
Gracilirostris (roodneusgarnaal)
Is een gemakkelijk te houden en te kweken garnaaltje.  
Caridina breviata of hommelgarnaal wordt vaak verward met de bijengarnaal (C. serrata). Het onderscheid is nochtans gemakkelijk: de hommelgarnaal heeft meestal een zwart kopje terwijl de bijengarnaal een wit kopje heeft.
Caridina ensifera 
Is moeilijker te houden. Doordat hij specialere eisen stelt op het gebied van water en temperatuur is dit een garnaaltje voor de gevorderde liefhebber en tref je het bijna nooit in de handel aan. 
 
Met garnalen worden ook wedstrijden georganiseerd waarop ze vooral op kleur en tekening gekeurd worden. De toegekende ratings zijn AA voor de top naar A, B en C voor de minst goede. 
De Caridina cristal red is de favoriet in de keuringen. Bij deze soort wordt er gekeken of er wel of niet een mooie afscheiding is van de kleurbanden wit/rood, of er nog rode stippen in het witte kleurdeel aanwezig zijn, enz.  Het is een beetje te vergelijken met de keuring van de koi’s.  
Een andere soort waarop veel gekeurd wordt is de Caridina cf cantonensis met vele variëteiten: 
Caridina cf cantonensis dubbel-hinomaru, * red, * drieband Ueno, * Mosure ebi-ten,  *halve maan ebi-ten. Wil je deze pronkstukjes aanschaffen  moet je wel 200 à 250 euro per stuk neertellen!!! Voor de * vierband ebi-ten en de * vierband zwart wordt nog meer geld gevraagd. 
Het zijn dus hebbedingetjes voor de bezeten liefhebbers die dit kunnen/willen betalen. 
Volgens Dany kan je aan de gewone soorten van 2,50 euro evenveel plezier beleven. 
Aan garnaaltjes afkomstig uit Sulawesi (Indonesië) moet meer aandacht besteed worden omdat ze allemaal andere biotopen hebben. Ze zijn zeer mooi maar ook zeer gevoelig. De meeste Sulawesi garnalen verkiezen een hogere temperatuur, maar sommige leven op een diepte van 20 meter waar een constante (lage) temperatuur heerst, andere hebben een specifieke watersamenstellingen nodig, enz. Het is dus geen beginnersgarnaaltje.
Dany presenteerde ons volgende Sulawesi soorten:  
Caridina six banded blue bee, Caridina sp. 2, Caridina sp. Sulawesi,  Caridina sp. Sulawesi pinochio, Caridina sp. Poco Rock, Caridina sp. Goldflake. Het zijn diertjes met allemaal speciale en intense kleuren. Een zeer prachtig garnaaltje is de Caridina sp. tigra.  Deze soort moet wel in groep gehouden worden en is zeer gevoelig bij het overzetten in ander water.
 
Op enkele uitzonderingen na zijn garnaalsoorten ook onder elkaar te houden. Ze vertonen onderling geen agressie en zijn niet kannibalistisch ingesteld. Maar gezien ze onderling kunnen kruisen is het interessanter ze soort per soort te houden.    
 
Met deze voordracht heeft Dany Dehandtschutter aangetoond dat het niet moeilijk is om garnaaltjes te houden, zeker als men zich beperkt tot de gewone soorten.  
Tot slot benadrukte Dany dat, wanneer je garnaaltjes wil gaan houden, je je goed moet informeren. En dat doe je best bij een ervaren liefhebber. Lees er eerst ook veel over. Spijtig genoeg zijn de meeste boeken in het Duits geschreven. Ook in de Duitse tijdschriften (o.a. DATZ, Aquaristik Aktuel, Aquaristik Fachmagazin & Aquarium Heute) is er veel over terug te vinden. (uitleenbaar in onze bibliotheek).
Op internet is er natuurlijk ook heel wat te lezen. Maar hier worden er al eens (veel) onjuistheden geschreven.
Een heel goede website is  www.crusta10.de (ook Engelse taalkeuze mogelijk) en  op http://www.licg.nl/wcs/lcg/nl/4959/zoetwatergarnaal.html (bij pagina huisdierenbijsluiters) staat er een heel goede beschrijving. 
 
Op deze voordracht waren er veel leden aanwezig. (wat ons heel veel plezier deed, bedankt beste leden). Na de uiteenzetting van Dany werden er hem nog veel vragen gesteld. Een bewijs dat er veel belangstelling was. Bedankt Dany voor je presentatie. 
Dany had ook een vijftal bakjes (*) met garnaaltjes meegebracht om aan geïnteresseerde leden te geven. Ook onze Louis had voor een aantal nakweek garnaaltjes gezorgd. Omdat er meerdere leden interesse voor hadden zijn ze gratis onder hen verloot.
 
[ (*) (is niet aquarium met garnaaltjes er in, maar bakjes = verpakking zoals waar de beenhouwer zijn “garnaalsla” in doet) ]
 
In “De Truuk met de Doos” was het direct bingo voor Lieven Smets. Hij won een waardebon van 37,50 euro.
 
Met de trekking van de gewone tombola werd deze leerrijke vergadering afgesloten. 
 
Danny