wie is online

We hebben 17 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enquête is afgelopen on: juni 30, 2023

Een tuinvijver in de winter (reactie)

Afdrukken E-mail

Een tuinvijver in de winter (reactie)
 
Het is altijd fijn als je als redacteur een reactie krijgt op één van de gepubliceerde artikels. Bij het artikel over de tuinvijver uit het maandblad van november had ik ook al mijn bedenkingen bij de “haardroger-methode”. Hieronder volgt een reactie door één van onze leden.
Dit bewijst nog maar eens dat suggesties die bij de ene resultaat hebben bij de ander niet werken. Uiteraard zijn er vele factoren die hierop een invloed kunnen hebben. Proberen, erover praten en schrijven en uiteraard reageren zijn dus de boodschap.

Roger Veltens
De Siervis Leuven

Geachte Heer,
 
Met veel belangstelling en instemming las ik het artikel over de tuinvijver in de winter in het laatste maandblad.
 
Alhoewel ik het grotendeels eens ben met de auteur, heb ik toch negatieve ervaringen met zijn suggestie om met een haardroger een opening te maken in een bevroren vijver.
 
Sinds meer dan tien jaar hebben wij een vijver op het terras (8 à 9 vierkante meter, maximum diepte 85 cm). Toen wij bij een dichtgevroren vijver een opening probeerden te maken in de ijslaag met een haardroger, en nadien, met een hete-lucht-blazer, gaf dit geen goed resultaat. Het enige effect was een steeds grotere plas van gesmolten ijs, zonder dat de onderliggende laag verder ontdooid werd. We hebben dan een methode toegepast die tientallen jaren geleden reeds werd gebruikt bij een bevroren vijver: een ketel met kokend water op het ijs zetten en dit enkele malen herhalen tot de ijslaag dun genoeg was om ze met een puntig voorwerp door te drukken. Eens, bij een zeer strenge winter, hebben we, na enkele keren proberen met een ketel kokend water, de resterende ijslaag doorboord met een boormachine met een boor van 16 mm diameter (geen klopboormachine!). Die keer maten we, na het doorboren, een ijslaagdikte van 30cm.
 
In de winter plaatsen wij nu ook een grote bak in polystyreenschuim omgekeerd op het wateroppervlak. Deze wordt verzwaard met enkele stukken van silexdalles. Een aquariumluchtpomp, met het uitstromingssteentje ongeveer 2O cm onder het wateroppervlak, zorgt dan voor voldoende watercirculatie zonder dat de waterlaag op de bodem, die op 4°C blijft, te sterk verstoord wordt. Wellicht weet u wel dat water zijn maximale dichtheid bereikt bij 4° C zodat koudere waterlagen hierboven blijven. In ons klimaat is een diepte van 80 tot 90 cm voldoende om gedurende een winter de waterlaag op 4° C, waarin de vissen verblijven, in stand te houden.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Paul Stefens,
De Siervis Leuven