wie is online
Login/Registreren
Polls
Welk type lezing wil je liefst bijwonen
Aantal stemmen: 27
Visdokter of doktersvis
Misschien heb je ook al dat pakkende verhaal horen vertellen van die ongelukkige Nederlandse soldaat die, tijdens een veldtocht in Indonesië, gewond werd aan het been. In de tropen is, zoals je wellicht weet, iedere onverzorgde wonde dodelijk, omdat ze bijna onmiddellijk geïnfecteerd wordt door vliegen en ander ongedierte. Onze onfortuinlijke soldaat kon op geen medische verzorging rekenen en liet, omdat hij de pijn niet langer kon harden, zijn gekwetste been in een riviertje bengelen. Plots voelde hij iets, dat aan de diepe wonde begon te trekken. De soldaat, die duidelijk geen aquariaan was, schrok zich te pletter en dacht dat het Piranha’s waren, die er met de rest van zijn been vandoor gingen. Bij nader inzien bleken die onderwaterprutsers Sumatranen(Barbus tetrazona tetrazona) te zijn, die het dode vlees wegpikten en zo de wonde uitzuiverden. De soldaat overleefde zijn hachelijk avontuur, maar over wat er nadien met die Sumatranen gebeurde, wordt er met geen woord gerept.
Laatst las ik in de lijvige brochure van Zajac (zeg maar de Macro tussen de aquariumgroothandels bij onze oosterburen) een artikel dat mij fascineerde. Hieruit bleek dat er, ook korter bij huis, visjes zijn met dokterallures. In warmwaterbronnen in Turkije leeft een zuigbarbeel met de naam Garra rufa. Hij zit er letterlijk warmpjes in, want de temperatuur van het water bereikt in zijn biotoop vlotjes 35°C. De plaatselijke lui, die in zijn warmwaterbronnen gingen baden, stelden vast dat de visjes hun huid afgraasden. Bij deze natuurlijk peeling werden bij voorkeur geschaafde of gekneusde delen van de huid onder handen genomen. De daarbij loslatende schilfers werden door de visjes gewoon opgegeten.
Dit fenomeen ging ook wetenschappers en vooral huidspecialisten interesseren. Zij lieten patiënten met ongeneeslijke huidziekten zoals psoriasis, schilferend eczeem en acné, die voordien aangewezen waren op zalfjes, crèmes en zelfs bestralingen, gewoon door de Garra rufa afgrazen. De patiënt gaat knusjes in een bad liggen en op hem worden zo een honderdvijftigtal van die visjes losgelaten. Die gaan onmiddellijk aan de slag. Na zowat een uurtje wordt de therapie, die volledig pijnloos is en geen schadelijke neveneffecten heeft, afgebroken. Deze behandeling wordt gedurende enkele dagen herhaald.
De resultaten zijn verbluffend. Bij het pulken aan de geschonden huiddelen injecteert onze "knabbelaar" pijnloos een lichte dosis van een enzymebevattend secreet, dat doordringt tot in de dieper gelegen huidlagen en de regeneratie van de huid ondersteunt. De patiënt ervaart het grazen als een plezierig, kriebelend gevoel over heel het lichaam. Psoriasispatiënten, die bijna gek werden van de jeuk, zouden vlug van deze vreselijke kwelduivel verlost zijn geweest. Ook de roodheid van de huid en de schubachtige structuur ervan, zou geleidelijk verminderen.
Het BioNaDerm-instituut in Gelsenkirchen, Duitsland, past deze therapie blijkbaar met sukses toe. Wie de Garra rufa graag "aan den lijve" wil ondervinden en over deze behandeling meer wil weten, kan telefoneren naar het nummer 0209-3613491 in Duitsland of kan mailen naar http://www.bionaderm;de/.
Karel Fondu,
De Siervis Leuven