wie is online

We hebben 9 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enquête is afgelopen on: juni 30, 2023

De bodem v/h aquarium

Afdrukken E-mail
In februari kreeg je in onze retro-rubriek een eerste artikel uit de reeks "Tussen bodemplaat en dekruit", een soort beginnerskursus uit de jaren 60. Hoe je een frame-aquarium moet bouwen is dan misschien eerder een stukje nostalgie, maar het artikel van deze maand is zeker zeer actueel.

Ons retro artikel leert ons deze maand hoe we te werk gaan om een mooie bodem in ons aquarium aan te brengen. Dat de voorafgaande planning hier van het grootste belang is zal je al vlug begrijpen: de vorm en plaatsing van de terassen zullen immers bepalen welk diepte-effect je later in je bak zal kunnen bekomen.

Nog een kleine bemerking. Op het einde van het artikel wordt gesproken over opvulmateriaal voor de spleten tussen de stenen. Toen dit artikel in 1964 werd geschreven was perlon nog niet beschikbaar als filtermassa en het wordt dan ook niet vernoemd als mogelijk materiaal. Perlon kan op dezelfde manier als de vezelturf aangewend worden en is wellicht tegenwoordig gemakkelijker verkrijgbaar. Ook hier doe je er goed aan even met kokend water te spoelen om alle luchtbelltjes te verwijderen.

Roger
 
TUSSEN BODEMPLAAT EN DEKRUIT.
Brief aan Jan

Vandaag zullen we dan verder gaan met de eigenlijke inrichting van je aquarium. Ingevolge de bespreking op de vergadering, heb je me gezegd dat je je keuze gemaakt hebt inzake bodemgrond: ongewassen zand afgedekt met een laag zuiver gewassen zand. Wel, daar heb je goed aan gedaan. Het is ook m.i. de eenvoudigste en degelijkste oplossing, geen geknoei met leem, bladgrond, e.d. Wees ervan overtuigd dat met het natuurlijk licht waarover je beschikt, alle planten het zullen doen op onze zandbodem. Aquariumplanten hebben inderdaad hoofdzakelijk licht nodig, licht en nog eens licht. Zelfs de zwaarste voedingsbodem zal nooit een lichttekort kunnen kompenseren.

Vooraleer we de aanleg van je bak in detail bespreken, zou ik feitelijk dienen geweten te hebben welke je inzichten zijn. Wil je namelijk een speciaalaquarium waar slechts één vissoort wordt in ondergebracht, of een streekaquarium, voorbehouden aan vissen en planten uit hetzelfde areaal, of gewoonweg een architectonische bak waar alles, planten, vissen en aanleg, zuiver afgestemd is op de esthetiek.

Zoals ik je ken vermoed ik echter wel dat het in je bedoeling ligt een aquarium op te stellen dat uit alle oogpunten mag gezien worden. Een architectonisch aquarium dus dat hoofdzakelijk een blikvanger effekt nastreeft. We zullen de aanleg hiervan dan even in detail onderzoeken. Mocht je er eventueel later iets voor voelen, zullen we de aanleg bespreken van een speciaal- en streekaquarium.

Wat nu een architectonisch aquarium betreft, hebben we niet alleen water, planten en vissen nodig, doch ook andere elementen die naast een decoratieve rol tevens een praktische te vervullen hebben. Met deze elementen bedoel ik: stenen, kurk of kienhout. We gaan de boel echter, om te beginnen, niet te ingewikkeld maken en ons aan stenen (vast) houden. Op twee "steen" zaken dien ik je toch te wijzen, nl:

1. – alle hout is geen timmerhout;

2. – maak in je bak geen mengelmoesje van verschillende steensoorten. Houd je aan één enkele soort (bv. geen leisteen kombineren met breuksteen).

De zorgen welke je aan de bodem dient te besteden variëren naargelang de manier waarop je de stenen wil schikken.

Als je afzonderlijk geplaatste stenen wenst, zal je bv. reeds anders te werk moeten gaan dan indien je aaneengeschakelde rotsen verlangt om zg. plateau’s te vormen. Zo je afzonderlijke stenen plaatsen wil, mag je gewoon eerst de ongewassen zandlaag aanbrengen, met daarboven, de gewassen laag. De stenen worden dan op de gewenste plaats en in hun voordeligste stand gewoon in het zand gedrukt. Denk er echter aan dat je nooit zo’n solitaire steen uitgerekend in het midden van je bak zet, in de lengte beschouwd. Dat principe maakte wel 30 jaren terug opgang wat betreft de opsmuk van het schouwblad in de pronkkamer, doch het is in het aquarium volledig uit den boze. Hou met deze opmerking eveneens rekening bij het opstellen van de overige stenen. Maak nooit van het geheel een schouwgarnituur: in het aquarium is een strikte symmetrie, op alle gebied, te mijden als de pest.

Zet evenmin de stenen evenwijdig met de voorruit, daar je anders alle diepte-effekt overboord gooit. Het beste resultaat bekom je door de stenen te plaatsen in een hoek van +45° t.o.v. de voorruit.

Voor een plateauvorming, breng je eerst gewoon de ongewassen bodemlaag aan. Hierop begin je de stenen te schikken tot je het gunstigste effekt bekomen hebt. Zorg ervoor dat ze zo goed mogelijk tegen elkaar aan passen. Wees niet te gauw tevreden met het resultaat, doch zet er liever een uurtje extra over tot je denkt dat je het nu wel hebt. Alleenstaande stenen kan je immers zo nodig achteraf nog wel een draaitje geven, maar met rotspartijen is dat volledig uitgesloten.

Best is vooraf een schets te maken, waarop je eveneens de plantengroepen aanduidt. Met de lichtinval dien je eveneens rekening te houden. Krijgt bv. je aquarium hoofdzakelijk licht langs de linkerzijruit, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je langs die zijde niet je hoogste plateau gaat maken. Op die wijze immers zou je een groot gedeelte van het licht onderscheppen. Net zoals voor alleenstaande stenen, dien je bij plateau’s ook te vermijden dat ze evenwijdig met de voorruit worden aangelegd. Laat op een bepaald punt tussen de plateau’s (weer niet in het midden van de bak) ook een doorzicht op de achterruit, doorzicht dat je straks met de planten niet helemaal gaat wegwerken (weer in verband met het diepte-effekt).

Wanneer de plateau’s je volledige voldoening schenken ga je over tot het volgende punt: het dichten van de spleten en openingen, die onvermijdelijk hier en daar tussen de stenen blijven bestaan. Deze dienen beslist dicht gemaakt om te beletten dat straks zand uit je mooie terrasjes gaat wegglijden.

Volgende materialen kunnen voor het dichten worden aangewend:

1. glaswol (nooit watten gebruiken).

2. stukjes steen, kiezel of glas.

3. plastiek.

4. vezelturf.

1. Glaswol: alhoewel glaswol ten zeerste aangewezen schijnt voor het beoogde doel, dient het m.i. toch afgeraden. Immers, als je achteraf zand terug uit je bak wil halen, loop je de kans dat je met je vingers onverwacht in het bepaald prikkelend goedje grijpt, zodat je de rest van de dag stukjes glaswol uit je vingers kan peuteren op het rijmpje: "Ze bemint mij, ze bemint mij niet". Bovendien is het gevaar ook niet denkbeeldig dat uiterst fijne stukjes glaswol in de kieuwen van de vissen zouden geraken, met alle gevolgen van dien. Deze laatste opmerking geldt eveneens voor het gebruik van glaswol in filters.

2. Stukjes steen, kiezel, glas: vermijd zo mogelijk glas aan te wenden: het snijdt (wel, wat je me nou zegt). Dit snijden betreft natuurlijk niet je vissen, doch wel je lieve vingertjes die straks doodongelukkig in het zand gaan liggen ploeteren om de planten in te zetten. Moet je nu toch werkelijk eens een stuk glas aanwenden, neem dan de kleine voorzorg de snijkanten er van weg te werken met een ijzervijl of een stuk puimsteen. Stukjes steen en kiezel zijn gevaarloos, doch voor ons doel helaas even nutteloos.

3. Met plastiek kan gewoonlijk een zeer goede afsluiting bekomen worden. Het is gemakkelijk in de gewenste vorm te snijden en even gemakkelijk te plooien en te schikken bij het plaatsen. Je dient toch wel even op te passen daar er tussen de ettelijke soorten plastiek sommige bestaan die schadelijk (dodelijk) zijn voor de vissen.

4. Natuurlijk, zoals het te verwachten was, heb ik het beste tot het laatste gehouden: vezelturf. De vezelturf dient echter vooraf met kokend (geen warm) water overgoten te worden om hem volledig luchtvrij te maken. De dikke trossen kunnen handig in de spleten gestopt worden en houden het zand afdoende tegen. Dit materiaal levert niet het minste gevaar op, noch voor de vissen, noch voor jezelf.

Als we ons ervan overtuigd hebben dat alle spleten en spleetjes gedicht zijn, gaan we verder.

Aan de binnenzijde van onze plateau’s en voornamelijk dààr waar we "gedicht" hebben, leggen we zuiver zand tot boven aan de stenen toe (twee vingers breed bv.). Daarachter vullen we de terrassen verder aan met ongewassen zand, dat tenslotte bedekt wordt met een laag zuiver gewassen zand.

Even nog kontroleren of we nergens op de bodemlaag vergeten hebben gewassen zand aan te brengen, en... ons aquarium is klaar om gevuld te worden.

Dit vullen gebeurt best op volgende wijze: over gans de bodem wordt dagbladpapier uitgespreid (3-4 lagen), zó dat het een flink einde langs de kanten opstaat. Op dit papier kan je dan het water gieten zonder dat het zand wordt beroerd. Vul je bak tot op een paar cm onder de rand, waarna je het papier voorzichtig wegneemt. We kunnen nu gaan planten, maar dat is weer een ander verhaal.

J. Koopmans.