wie is online

We hebben 43 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enquête is afgelopen on: juni 30, 2023

Een eenvoudig vijverfilter

Afdrukken E-mail
Onlangs kregen we volgende vraag in onze mailbox:

Beste heren, ik heb mij een vijvertje gemaakt van ongeveer 5000 liter. Wat zou voor jullie het beste filtersysteem zijn, in zelfbouw?

Hartelijk dank op voorhand,

Eddy

Onze Karel had hier natuurlijk een gepaste oplossing:

Hallo Eddy,

Ik hoop dat mijn antwoord op je mail, die ik nu pas onder ogen krijg, nog op tijd komt. Ik ben geen technicus, dus als ik het in mijn woorden uitleg zou het kunnen dat vakmannen heel andere termen gebruiken.

Indien ik zelf een filter zou bouwen, dan zou ik vertrekken van een stevige ton (genre regenwaterton) met deksel. Op een veilige afstand van de bovenrand (10 cm) boor je met een klokboor een eerste gat op de maat van de (flexibele) PVC buizen, die in de handel bestaan en die je gaat gebruiken. De buis gaat er voor zorgen, dat als je filter verstopt is, het water dat door de verstopping in je vat gaat stijgen, terug kan stromen naar de vijver. Je kan die afvoer laten uitkomen in de buis die het water normaal laat afvloeien. Dan boor je 5cm lager (niet op dezelfde loodlijn) een tweede gat, waar het instromen van het vijverwater gebeurt, via de pomp, die in je vijver ligt. Hiervoor hoef je geen heel dikke buizen te gebruiken. Ik zou zeggen dat een doorsnede van 3 à 4 cm volstaat. De buizen bestaan ook in flexibele vorm. Dat is wel handig om van de vijver naar de filter te gaan en omgekeerd. Het gefilterde water kan je via een waterval, die je maakt van rubberfolie, terug naar de vijver laten afvloeien. Zo krijg je beweging in het water, wat je vissen zeker op prijs zullen stellen. Als je vaste buizen gebruikt, moet je er een elleboog op aanbrengen, om ze aan de ton vast te kunnen schroeven met een schroefring en een afdichtring in gummi. Alle mogelijke accessoires en verbindingsstukken om de buizen aan het vat te koppelen bestaan in kunststof in een vijverspeciaalzaak of in een gespecialiseerde zaak van plastic buizen.

Onderaan op 5cm van de bodem boor je nog een gat, waaraan volgens hetzelfde procédé, een buis bevestigd wordt, die de afvoer van het gefilterde water naar de vijver verzekert.

Het geheel kan je met vaste planten aan het oog onttrekken. Het vat moet wel hoger staan dan het waterniveau van je vijver

De bodem zou ik volleggen met dikke maaskeien, die moeten verhinderen dat er geen filtermateriaal het afvoerkanaal komt verstoppen. Daarbovenop kan je een laag goed aansluitende filtermatten gebruiken, zodat er geen kanalen ontstaan langswaar het water zou doorsijpelen zonder over het filtersubstraat te lopen. Vervolgens kan je een laag bioballen leggen. Dan komt er bijvoorbeeld opnieuw een mat. De volgende laag kan je vormen met keramische buisjes of argexbolletjes. De laatste laag zou ik dan opnieuw een mat leggen, die zeer poreus is en waarvan de poriën groot zijn. Als je korrels gebruikt, raad ik je aan ze in een zak te doen, met een nettenstructuur (cfr. de oranje zakken waarin appelsienen zitten, of de gele waarin aardappels verpakt zijn). Als je het filter vroeg of laat moet reinigen, is dit wel handig.

De keuze aan filtermateriaal is zeer groot. Je ziet maar wat het voordeligst en het meest functioneel is. Als de vulling op zijn plaats zit, deksel erop en pompen maar.

Het lijkt misschien allemaal ingewikkeld, maar dit systeem zit logisch in elkaar en is technisch ook niet moeilijk te realiseren.

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben.

Groetjes,

Karel Fondu,
De Siervis Leuven