wie is online

We hebben 14 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

Geschiedenis van de Kweekcentrale

Afdrukken E-mail

Omdat er in de vereniging regelmatig zelfgekweekte vissen aangeboden werden, groeide in 1989 de idee om nader kennis te maken met de diverse kwekers. De eerste bijeenkomst had plaats op 22 september 1989. 11 geïnteresseerde kwekers waren aanwezig. Algauw werden diverse afspraken gemaakt en "De Kwekersclub" was geboren. 

Ook de volgende vergaderingen werden met veel belangstelling bijgewoond. Men beperkte zich niet uitsluitend tot het spreken over het kweken, het selecteren, het voedsel, enz., maar regelmatig werd er een activiteit ingericht zoals het bezoek brengen aan "het viskot" van een van de kwekers of men bezocht in groep tentoonstellingen van andere verenigingen.  
Wat later werd er ook contact opgenomen met kwekers van zusterverenigingen. Dit initiatief kende zo'n enorm succes dat "De Kweekcentrale" werd opgericht.  

De aanleiding van de oprichting van de Kweekcentrale kwam er ook grotendeels door de dreiging van de positieflijsten [= i.p.v. de bestaande wetgeving die zegt welke dieren (niet alleen vissen) beschermd zijn en niet mogen gehouden worden, wou de Duitse regering deze vervangen door een lijst met dieren die nog wel gehouden mogen worden. Dit systeem zou makkelijker controleerbaar zijn].  

De bedoeling van de Kweekcentrale is vooral het kweken te bevorderen en door selectie en intensieve verzorging, gezonde vissen aan de liefhebber te kunnen aanbieden.  

Alle aangesloten clubs (ondertussen al 26) sturen geregeld een lijst met beschikbare nakweek op. Deze lijsten worden in onze club gebundeld en terug naar de clubs gezonden.  
Door de publicatie van de kweekresultaten kunnen liefhebbers op deze manier gemakkelijker, moeilijk te vinden vissen bemachtigen. Het actuele aanbod kan je hier raadplegen. 

In 1994 werd de eerste "Dag van de Kweekcentrale" gehouden. 

Alle kwekers werden uitgenodigd om met hun zelfgekweekte vissen en planten, of ander aquariummateriaal, naar deze ruilbeurs te komen.  
Om het geheel nog aantrekkelijker en leerrijker te maken werden er een aantal sprekers uitgenodigd die ieder een korte voordracht hielden met als onderwerp: "Kweken met......".  

Ook deze formule kent zo'n succes dat dit evenement elk jaar opnieuw wordt ingericht.