wie is online

We hebben 14 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: juni 30, 2023

13-09-2024 - Naamgeving van vissen door Germain Leys

Wetenschappelijke namen kennen van onze dieren KAN als een deel van de hobby geïntegreerd worden, wat niet wil zeggen dat iemand die geen wetenschappelijke namen kent geen serieuze liefhebber zou zijn, integendeel.

Maar je kan je wel voorstellen dat misverstanden ontstaan doordat er voor een vis, zelfs in ons eigen taalgebied, misschien vier of vijf verschillende zogenaamde "populaire" namen bestaan. Het kennen van de wetenschappelijke naam, al is het maar van de dieren die je zelf in jouw collectie houdt, heeft wel degelijk zijn nut.

Om goed te kunnen communiceren over de dieren in ons aquarium is het belangrijk dat we de juiste naam van die dieren kennen. Nu hebben ze doorgaans Nederlandstalige namen, zoals bijvoorbeeld “doktersvissen”. Maar in het Engels zijn dat “Churgeonfish” en dat betekent in feite chirurgvis. Ook de term “Tang” wordt in het Engels gebruikt, dus al drie verschillende namen voor de twee talen voor dezelfde soort vissen. Dat geeft veel verwarring en onzekerheid over welk dier we het nu hebben.

In deze lezing leer je hoe we de wetenschappelijke naam van onze vissen correct spellen en uitspreken. Zowel voor zoet- als voor zeewaterliefhebbers.

Een voordracht om niet te missen!!