wie is online

We hebben 6 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 7.4%
Aquariumplanten - 22.2%
Gezelschapsvissen - 37%
Cichliden - 29.6%
Vijver - 3.7%

Aantal stemmen: 27
De stemmen voor deze enquête is afgelopen on: juni 30, 2023

Guppen

Afdrukken E-mail

Guppy’s, poeciliidae, eilevendbarend tandkarpertje, miljoenvisje, juweeltje van een beginnersvisje! Dit alles staat voor één en hetzelfde visje.

De herkomst is waarschijnlijk het zuiden van Noord- tot Midden-Amerika en de Caraïbische eilanden. Door het uitzetten ter verdelging van de tseetseevlieg en de malariamug is het visje over bijna heel de wereld verspreid.

Maar wie kent nog de oorspronkelijke wildvang vorm? In de jaren ‘60 was deze vorm algemeen aanwezig in onze aquaria. Het mannetje was een drietal centimeter groot en bezat alle kleuren van de regenboog met een uitgesproken groene olijfkleur. Het vrouwtje was hetzelfde zoals we ze nu nog kennen. Allen hadden ze een korte staart en rugvin.

De geslachten kunnen we goed onderscheiden aan de aarsvin: het gonnopodium is puntig bij de man en bij de vrouw is de aarsvin driehoekig.

Tussen de 20 en 30 dagen na de bevruchting worden er een veertigtal jongen afgeworpen. Deze komen in het eitje uit het moedervisje, maar zodra ze met het water in contact komen springen de visjes eruit en dragen ze het eierzakje met zich mee om er zich gedurende de 2 eerste levensdagen mee te voeden. Dit werpen gaat zo vlug dat men denkt dat de visjes levend gebaard worden. Hierdoor is dan ook het misverstand gerezen dat onze gup een levendbarende vis is.

Na een bevruchting kan het vrouwtje viermaal jongen werpen.

Rond de jaren ‘70 werden er plots door een speling van de natuur en het splitsen van de genen een aantal dieren geboren met verlengde vinstralen en staarten die een afwijking met de wildvang vorm vertoonden. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt om verschillende nieuwe ondersoorten te kweken. Sommige bronnen geven aan dat er in de jaren ‘30 tot ‘40 reeds wedstrijden werden gehouden met guppen in verschillende vormen en kleuren. In 1981 werden de eerste reglementen vastgelegd (HIS 81). Deze werden door de jaren heen steeds gewijzigd tot de huidige vorm die 12 erkende standaards omvat met elk 8 grondkleuren, te herkennen tussen de ogen, eens zoveel dekkleuren en tekenpatronen.

In 1983 ontstond het IKGH (Internationales Kuratorium Guppy Hochzucht) waar de BGV (Belgische Guppy Vrienden) deel van uit maken en waar Wilfried Jacobs nog wat in de pap te brokken heeft ook.

Het is door zijn toedoen dat ik op onze tentoonstelling van 10/10/97 3 mannetjes en 2 vrouwtjes van de lierstaart standaard kreeg om er een kweek mee op te zetten. Het was de bedoeling deze standaard weer zuiver te maken. Er zou veel werk aan zijn, zei Wilfried, … jaaaren werk!

De grootste vrouw stierf ter plaatse, de tweede was nog maagd. Ik vond ze nog een beetje jong voor de kweek en maakte dus 2 bakjes klaar. Eén voor de maagd en één voor de mannetjes. Met wat javamos, een luchtsteentje, een verwarmer en water uit de put waren de bakjes in een wip klaar. De temperatuur werd op 25°C gebracht en de visjes werden goed gevoerd met levend voer uit de eendenbeek. Maar wat gebeurde er toen? Na 14 dagen zwommen er 5 jonge visjes bij mijn maagd zonder dat ze een man gekend had. Het waren 3 mannetjes en 2 vrouwtjes, allen lierstaarten! En 20 dagen later weer een worp! Deze keer waren het 26 visjes: 16 mannetjes (6 spadestaarten en 10 lierstaarten) en 10 vrouwtjes. En nog 20 dagen later weer een nest! Deze worp bestond uit een 20-tal misvormde visjes en dus kregen mijn eenden vis op hun bord.

Het werd Kerstmis en weer schonk de maagd mij 32 kerstekinderen: 20 mannen (16 lierstaarten en 4 spadestaarten) en 12 vrouwen.

Met lichtmis heb ik haar dan maar een man gegeven. Vooraleer dit resultaat opleverde moest ik wat geduld hebben.

Op 20/02/98 wierp het eerste vrouwtje van de eerste worp 30 jongen af. Op 01/03/98 de tweede worp: 32 kleintjes.

Op 20/03 wierpen de twee vrouwen van het derde nest een 30-tal jongen, allen spadestaarten en lierstaarten.

De eerste spadestaarten gingen mee ter keuring naar Stockholm op 02/04/98.

Hoe zit dit nu met de verervingswetten van Mendel als men niet weet wat de voorgeschiedenis van het kweekkoppel is?

Ja, dan is er zeker veel werk aan! Zeker als men weet dat de vererving tot 7 generaties terug kan gaan. Een dagboek is dus zeker geen overbodige luxe.

Op dit ogenblik draaien er reeds 15 bakjes, en er komen er weldra nog 5 bij. Dit enkel en alleen voor de vormkweek van mijn 2 staartvormen.

De verdeling van de vissen over de verschillende bakjes is als volgt:

Bak 1 overschot mannen
Bak 2 overschot vrouwen
Bak 3 lierstaart: 3 vrouwen 3de worp + 2 mannen 4de worp
Bak 4 lierstaart: 3 vrouwen 4de worp + 2 mannen 3de worp
Bak 6 oude mannen tentoonstelling
Bak 7 lierstaart: vrouwen 3de worp
Bak 8 lierstaart: vrouwen 4de worp
Bak 9 lierstaart: mannen 3de worp
Bak 10 lierstaart: mannen 4de worp
Bak 11 spadestaart: 3 vrouwen 3de worp + 2 mannen 4de worp
Bak 12 spadestaart: 3 vrouwen 4de worp + 2 mannen 3de worp
Bak 13 spadestaart: jongen van bak 11
Bak 14 spadestaart mannen
Bak 15 spadestaart: oude vrouwen + jongen

Wat er met die 5 andere bakjes gaat gebeuren vertel ik jullie volgende maand.


 
Guppen (deel 2)


Guppen kweken naar staart- en rugvinvorm, is het een obsessie of een levenswerk?

Ja, waarom steekt een mens zoveel energie en tijd in deze guppenkweek, terwijl een kweekje met zalmpjes, barbussen of cichliden kinderspel is, eens men het liefdesspel van het kweekproces onder de knie heeft (licht, water en warmtespel)? Hier heeft men genoeg met één kweekbak en één uitzwemmer. Zoals je nog weet van de vorige aflevering is mijn kweekfamilie ondergebracht in 15 bakjes.

Mijn vijf volgende bakjes staan al in het droogdok klaar voor de opvang van generatie drie en vier (Dus 20 op een rij). Maar eerst moeten er nog een paar terrariums geïnstalleerd worden. Dit voor mijn nieuwe aanwinst Dendrobates auratus en Phyllobates vittatus!

Ja, als men met eilevendbarenden kweekt, dan ondervindt men pas goed hoeveel er met deze dieren is gesjoemeld. En hoe lang de weg terug is om weer aan een volwaardige standaard te geraken. En hiervoor staan dan de Belgische Guppen Vrienden garant. Marc Mattheus, Marc Peeters en ikzelf willen hiervoor dan ook ons steentje bijdragen en hopen in de club nog een paar liefhebbers (zottekes) te vinden om hieraan mee te helpen. Op deze manier willen we onze goede naam in het buitenland verder opkrikken en Europees bewijzen dat onze hobby geen afbraak of aan roof van de natuur doet. We willen zo bewijzen dat we met onze ervaring dieren en planten en het hele leefmilieu ten dienste kunnen staan!

Dus als u dit artikeltje leest, draaien er bij mij 20 bakjes guppen, 2 bakjes killis, 4 terrariums met pijlgifkikkers, wandelende takken en kevers uit Kameroen, een paar potten en bakjes met fruitvliegen, krekels, sprinkhanen, enzomeer. Terwijl buiten ook alles aan het groeien, bloeien en broeden is, staan er op de vensterbank van mijn vissalon een paar bakjes met larven van Dendrobates en een paar gemetamorfoseerde (amaai wat een woord) kikkertjes te genieten van de morgenzon en de algen met daarin de zo broodnodige voeding en infusie voor hun eerste levensdagen.

Ik hoor u al zuchten. Inderdaad er is materiaal genoeg voor voltijds observatiewerk en dit twee dagen per dag!

Tien bakjes lierstaarten en tien bakjes spadestaarten en dit alles zorgvuldig geselecteerd, zo zwemmen zij rond in vier generaties, de helden van mijn artikel.

Nu is het ogenblik aangebroken om de vrouwen eens onder de loep te nemen. Ik ben er zeker van dat men met de vrouwen heel zorgvuldig en uiterst voorzichtig moet omgaan! (Eli, dat zou jij toch moeten weten: als ge met vrouwen niet voorzichtig zijt komen er altijd brokken van!)

Als men de vijf best gevormde en uitgegroeide dieren van elke nest selecteert, heeft men meer dan materiaal genoeg om zijn stam op te bouwen en in stand te houden. De rest is goed bruikbaar om in het gezelschapsaquarium tesamen met vreemde mannen piepekenduik te laten spelen!

Daar komen zeker nog mooie visjes van, maar wel zonder stamboom. Ook als voer voor cichliden en eenden zijn ze zeer geschikt. Zo zal men steeds grote en goede worpen hebben.

Het selecteren van de mannen gebeurt in eerste instantie op vin- en staartvorm en de lichaamsvorm, de vitaliteit en robuustheid. Als de standaard er goed in zit dan kan men op kleur gaan kweken.

Hier hou ik er wel 5 x 5 = 25 van uit, dit voor de kweek en ook voor de vijf keuringsdoorgangen van de I.K.G.H. (Internationales Kuratorium Guppy Hochzucht).

Tot slot van dit deel krijgt u nog de verschillende standaarden mee, dit om eventueel de volgende aflevering van "familie" beter te kunnen volgen.

De 12 standaarden zijn de volgende:

waaierstaart
triangel
sluierstaart
vlagstaart
dubbelzwaard
bovenzwaard
onderzwaard
lierstaart
spadestaart
speerstaart
rondstaart
naaldstaart


Guppen (deel 3)


Bij het lezen van dit artikel is de tentoonstelling van de Aarschotse Aquarium Vrienden te Aarschot al weer achter de rug, en hebt U de gelegenheid gehad om de internationale doorgang en keuring van de Belgische Guppy Vereniging (B.G.V.) of beter van het Internationales Kuratorium Guppy Hochzucht (I.K.G.H.) te bewonderen en te bekritizeren.

De keurmeester en stichter van de B.G.V. komt dan ook deze maand een spreekbeurt geven over eilevendbarende vissen. Dat is dan ook het ogenblik om hem eens aan de tand te voelen over de opmerkingen die U heeft over de keuring van onze guppy’s en eventueel de uitslag. Hetgeen U in mijn artikeltjes niet hebt gelezen kan U dan ook aan hem vragen. Eén ding mag U wel in Uw oren knopen: liefhebber en kweker zijn verantwoordelijk voor hun dieren.

En het is zeker niet altijd het dier dat in Uw ogen het mooiste is, dat aan de strikte keuringsreglementen voldoet. Daarom moet U dan ook niet al die hoge eisen aan Uw vissen stellen voor Uw gezelschapsaquarium. Voor U hoeft het immers niet dat U 100% dezelfde vissen uit een kweekkoppel krijgt. En welke grondkleur ze hebben? Wie ziet dat buiten een kenner? Voor Uw part mogen er misschien wel twintig verschillende kleuren en tekeningen zijn, zodat U kan genieten van hun kleurenpracht als ze in Uw aquarium aan ‘t stoeien zijn.

En denk zeker niet dat, als U van op de tentoonstelling de kampioenen mee naar huis neemt, U dan ook kampioenen zal kweken. Laat dat liever aan de doorgewinterde kweker over! Wat U dan wel gedaan hebt, is de club van de B.G.V. gesponsord. En dat hebben die mannen groot nodig, al is het alleen maar om hun visjes naar andere tentoonstellingen te laten vliegen.

Voor ik mijn minireeks over de guppen beëindig wil ik toch nog even vermelden dat iedereen die geïnteresseerd is aan deze en andere eilevendbarenden zeker de vergadering van 9 oktober 1998 door Wilfried Jacobs niet mag missen. Geloof het maar, het is echt een aanrader.

Eli Verhaegen
De Siervis Leuven