wie is online

We hebben 50 gasten en geen leden online

Login/Registreren

Polls

Welk type lezing wil je liefst bijwonen

Reisverslagen - 8.3%
Aquariumplanten - 20.8%
Gezelschapsvissen - 33.3%
Cichliden - 33.3%
Vijver - 4.2%

Aantal stemmen: 24
De stemmen voor deze enqute is afgelopen on: mei 10, 2017

Clubreis Zoo van Antwerpen

Afdrukken E-mail

Clubreis Zoo van Antwerpen

Zaterdag 3 juni 2006

Mensen, mensen ’t is bijna niet te geloven. Tot driemaal toe heb ik moeten telefoneren naar de busmaatschappij om een grotere bus te bestellen voor onze clubreis. Tenslotte hebben we de knoop moeten doorhakken en twee bussen besteld.

Zo’n succes! Het is jaren geleden dat we nog met zo’n massa clubleden op reis waren. Als wij om 8u45 aankwamen in de Kolonel Begaultlaan zaten de bussen al vol. Tellen dan maar en met 96 blije en uitgeslapen clubleden naar Antwerpen.

Zoals alle Belgische steden, ligt ook Antwerpen er opgebroken bij zodat we de laatste 500 meter te voet moeten afleggen.

Terwijl ik aan de kassa de financiële kant regel, delen Roger, Jan, Tom en Marc bonnetjes uit voor het bezoek achter de schermen.

Ben Vandijck - voor het terrarium - en Wilfried Van Der Elst – voor het aquarium – zullen elk 2 bezoeken gidsen zodat ieder wel aan zijn trekken zal komen.

OK, iedereen binnengeloodst en vrij om er een aangename dag van te maken; de zon is alleszins al van de partij.

We kuieren langs de verschillende gebouwen richting terrarium. Onderweg zien we olifanten, giraffen, kamelen, yak’s, takins, berggeiten en rendieren.

Ben staat ons al op te wachten aan de ingang van het pas geopende vernieuwde reptielengebouw. We hebben wel geluk, het is vandaag de 1ste dag dat dit gebouw terug voor het publiek geopend is. Hier en daar is men nog bezig met het inrichten van de terraria. Je kan heel goed aanvoelen dat het gebouw aangepast is om optimaal aan de noden van de dieren te voldoen. De verblijven werden vergoot en de terraria aangepast. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s uit het regenwoud, de graslanden en steppe, een eilandencollectie en de halfwoestijn.

De dierencollectie werd uitgebreid met een aantal zeer bedreigde exemplaren. Zo startte men hier de kweek op van een zeer zeldzame kikkersoort die in geen enkele andere dierentuin te vinden is: de Dendrobates mysteriosus – de Maranon pijlgifkikker.

In totaal zijn er in het nieuwe reptielengebouw 45 verschillende diersoorten, o.a. vogelspinnen, Nijlvaranen, binnenkort Komodovaranen, gekko’s, kameleons en gifkikkertjes.

Uniek is de verzorgingsruimte: nu kan iedereen de diverse ontwikkelingen van een nakweek volgen, zoals de incubatie van reptieleneieren of het voederen van kleine reptielen.

Langs een doolhof van smalle gangetjes, brengt Ben ons naar de ruimte waar de voedseldieren gekweekt en verzorgd worden. Muizen hebben ze wel genoeg! Ook krekels, fruitvliegen, sprinkhanen en wasmotten staan klaar om opgesmuld te worden. Langs een kamer waarin we even mogen binnengluren naar heel kleine landschildpadjes komen we in het "kamertje van Ben". Je kan het al wel raden: heel veel kleine terrraria, met fluitende kikkertjes.

"Hoe, zie je ze niet, wacht, ik zal ze even benevelen, dan zijn ze wakker".

Te veel soorten om op te noemen, maar allemaal heel kleurrijk pronken ze in hun kleine bakjes. Nu goed volgen zegt Ben, want we moeten voorbij de krokodillen om naar de slangen te gaan. Uiteraard kan hij het niet nalaten een slang uit een bakje te halen en iedereen die wil mag dit prachtdier eens aanraken. Ziezo, even langs een paar aquaria en een smal trapje naar beneden en we staan in het aquarium.

We zullen eens rondkijken in de tentoonstellingsruimte van dit gebouw.

De rechterkant van het aquarium is de zoetwaterkant met piranha’s, een aantal grote vissen uit Zuid Amerika, waaronder de pacu’s en Europese maar ook Afrikaanse vissen zoals de Victoriacichliden.

Aan de linkerkant zijn de zoutwatervissen: Middelandse Zee, Noordzee, Atlantische Oceaan elk met een aantal specifieke vertegenwoordigers.

In het midden van de zaal kan je het Kaaps zeepaardje, de Hippocampus capensis of het meest bedreigde zeepaardje ter wereld bewonderen. Wat verder vind je zeenaalden, scheermesvissen en Bargaikardinaalbaarzen die als enige zeevissen muilbroeders zijn.

De zaal achteraan is volledig vernieuwd en vergroot. Hier heerst een tropische sfeer waarin sidderalen, schuttersvissen, vieroogvissen, slijkspringers, kogelvissen en speciale vormen van snipvisjes of evervisjes zich thuis voelen.

En daar is Wilfried, die ons achter de schermen van deze prachtaquaria brengt. Langs een smalle trap komen we aan de bovenzijde van de zoetwaterkant . De grote waterpartijen hebben geen dekglas en we kunnen de vissen hier heel goed zien en ook fotograferen gaat hier veel beter dan door de dikke voorruiten. Bij elke soort heeft Wilfried wel iets te vertellen. Achteraan gaan we naar beneden en bevinden we ons onder de vloer van het aquarium. In deze ruimte ligt en grote voorraad zoet en zout water opgeslagen en wordt het water dat in gebruik is doorlopend gefilterd. In totaal beschikt men hier over ruim 500.000 liter zout water en 300.000 liter zoet water. Het zout water is afkomstig uit de Oosterschelde en wordt maandelijks met ongeveer 30.000 liter aangevuld. Al het water wordt op een biologische manier gefilterd en afhankelijk van de inhoud van de aquaria lichtjes verwarmd.

Langs een andere trap gaan we naar de bovenzijde van de zoute kant. Wat een prachtige vissen! Precies alsof ze het weten, er zijn er een paar die echt komen vragen om gefotografeerd te worden. In een paar aquaria langs de muur zijn octopussen ondergebracht. Wilfried gaat ze eerst observeren, want als ze te schuw zijn plaatst hij ze liever niet in een showbak. Verder staan een paar bakken met eieren van hondshaaien, kleine hondshaaitjes en zeesterren.

Als we even later terug in de grote zaal staan geeft Wilfried de schuttersvissen een handvol krekels. Uiteraard blijven we allen enthousiast kijken hoe deze vissen de krekels met een waterstraal naar beneden schieten om ze dan op te smullen.

Nu nog even rondslenteren in de rest van de dierentuin, want we moeten nog naar de uilen, de apen, de neushoorns, de nachtdieren, de leeuwen, de tijgers, de pinguïns, de … te veel om op te noemen.

De zoo sluit om 18u, het laatste apengebouw, de wintertuin met de kleine apen, is al afgesloten. Pech, maar dan beginnen we ons volgende bezoek toch aan deze kant!

Wij hebben ervan genoten, ik hoop jullie ook.

Ria